Kan een robotmaaier over tegels en paden rijden?

Kan een robotmaaier over tegels en paden rijden in je tuin?

Veel tuinen bestaan niet enkel uit gras; ze bevatten ook tegels, paadjes en verschillende zones. Robotmaaiers, ontworpen om gazonnen te onderhouden, bieden oplossingen voor het maaien over diverse ondergronden. In dit artikel behandelen we niet alleen of een robotmaaier over tegels kan rijden, maar ook over welke andere ondergronden hij kan navigeren. We bieden bovendien enkele tips voor het robotmaaier-proof aanleggen van je tuin.

Over welke ondergronden kan een robotmaaier rijden?

  1. Tegels: Voor de meeste robotmaaiers is het rijden over tegels geen probleem, op voorwaarde dat de bestrating vlak is en op dezelfde hoogte ligt als de grond onder het gras. Een belangrijk aandachtspunt is het voorkomen van hoogteverschillen, omdat de messen beschadigd kunnen raken als de robotmaaier deze moet overbruggen.
  2. Grind: Robotmaaiers met kleine messen kunnen problemen ondervinden op grindpaden, aangezien grind zelden vlak is. Het is raadzaam om de begrenzingsdraad rond grindpaden te leggen en kleine doorgangen te creëren om te voorkomen dat de robotmaaier continu over het grind rijdt.
  3. Schors en houtsnippers: Het vermogen van een robotmaaier om over schors en houtsnippers te rijden, hangt af van het type maaimes dat wordt gebruikt. Een robotmaaier met één maaimes zal hier minder problemen mee hebben, maar de messen kunnen sneller slijten bij dagelijks contact met deze materialen.

Kan een robotmaaier over tegels?

Ja, een robotmaaier kan over tegels rijden, maar de omstandigheden spelen een rol. Grote vlakke tegels op dezelfde hoogte als het gras vormen meestal geen probleem. Kleinere stenen of keien kunnen echter uitdagingen opleveren. Het aanpassen van de maaihoogte kan helpen, maar het is niet ideaal.

Robotmaaiers met een zwevend maaidek, zoals de Robomow RK1000, passen zich automatisch aan aan oneffenheden, waardoor de kans op beschadigingen wordt verminderd.

Waar je op kunt letten bij het aanleggen van je tuin

Als je van plan bent een robotmaaier te gebruiken, kun je bij het aanleggen van je grote tuin of kleine tuin enkele belangrijke overwegingen maken.

Zorg ervoor dat paden op dezelfde hoogte liggen als het gras, zodat de robotmaaier gemakkelijk over tegels kan rijden.

Bij grind- en schorspaden kun je perimeterdraad gebruiken om doorgangen te creëren en te voorkomen dat de robotmaaier continu over deze oppervlakken rijdt.

Met deze planning zorg je voor een robotmaaier-vriendelijke tuin die zowel efficiënt als probleemloos te onderhouden is.